fisikon

Αγροτική Παραγωγή

Στα θερμοκήπια το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για θέρμανση, αφύγρανση και ανθρακολίπανση.

O έλεγχος της θέρμανσης και του επιπέδου υγρασίας του θερμοκηπίου αποτελεί βασικό παράγοντα της αγροτικής καλλιέργειας καθώς, η υψηλή υγρασία και το λανθασμένο επίπεδο θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ασθενειών.

Επιπλέον, η καθαρότητα των απαερίων της καύσης φυσικού αερίου και η χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το καθιστούν κατάλληλη πρώτη ύλη της ανθρακολίπανσης της παροχής CO2 στην καλλιέργεια. Σύμφωνα με μελέτες αλλά και τη διεθνή εμπειρία, η διαδικασία της ανθρακολίπανσης μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα μιας θερμοκηπιακής καλλιέργειας έως και 30%.

Στις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χώρων, τη λειτουργία κλιβάνων διαφόρων χρήσεων και την παραγωγή ζεστού νερού και ατμού.

Η χρήση του φυσικού αερίου ως θερμαντικό αποφέρει οικονομία έως 40% στο καύσιμο.

 
  • Εξοικονόμηση κόστους καυσίμου
  • Ενεργειακή αυτονομία
  • Ευελιξία ελαχιστοποίηση απωλειών, ασφάλεια εφοδιασμού
  • Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων προς το περιβάλλον
  • Απόδοση υψηλότερη απόδοση σε σχέση με συμβατικές τεχνολογίες

Συμπαραγωγή

Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας δεσμεύει την θερμότητα που παράγεται και δημιουργεί μεγάλες ποσότητες θερμού νερού, ικανές να ζεστάνουν το θερμοκήπιο και να δημιουργήσουν το επιθυμητό εσωτερικό κλίμα.

Η θερμότητα αυτή προέρχεται από τα καυσαέρια αλλά και από τη ψύξη των λιπαντικών και των νερών των εμβολοφόρων μηχανών.


Τριπαραγωγή

Με το σύστημα τριπαραγωγής τα θερμοκήπια, οι πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες μπορούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους για θερμικά φορτία, ηλεκτρική ενέργεια, ψύξη για την αποθήκευση προϊόντων και κλιματισμού, εκμεταλλευόμενες όλα τα οφέλη του φυσικού αερίου.

Η τριπαραγωγή (Combined Cooling, Heat and Power, CCHP) είναι η διαδικασία βάσει της οποίας μέρος της θερμότητας που παράγεται με την συμπαραγωγή χρησιμοποιείται για την δημιουργία ψυχρού νερού για κλιματισμό και ψύξη. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται με ψύκτες απορρόφησης.

Διαβάστε το pdf