Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - - Περιοχές Διανομής Αερίου 
zoom outzoom in  μέγεθος γραμματοσειράς

Περιοχές Διανομής Αερίου

 

ΕΠΑ Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης

Η ΔΕΠΑ έχοντας ήδη κατασκευάσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου περίπου 150 χιλιομέτρων σε δίκτυο μέσης & χαμηλής πίεσης, πρόκειται να ιδρύσει την ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα έχει δραστηριότητα στους εξής νομούς: Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης,  Έβρου και Ροδόπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, περίπου το 5,6% του πληθυσμού της Ελλάδας κατοικεί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 611.067 κατοίκους.
 
Η έκταση που θα καλύπτεται είναι 14.157 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιπροσωπεύοντας το 10,7% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.  Η ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συμπεριλαμβάνει επίσης τις πόλεις της Κομοτηνής, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας και Καβάλας, όπου και υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανιών.
 

ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες η ΔΕΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου είναι περίπου 140 χιλιομέτρα δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης. Στα γεωγραφικά όρια άσκησης της δραστηριότητας της ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται  οι νομοί  Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, περίπου το 7,4% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας κατοικεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 814.127 κατοίκους.
 
Η ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας  θα καλύπτει μία έκταση 15.462 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,7% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Στην ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας  θα περιλαμβάνονται επίσης η βιομηχανική ζώνη στο Πλατύ, καθώς και οι πόλεις της Βέροιας, Νάουσας, Κατερίνης, Σερρών, Έδεσσας, Γιαννιτσών και Κιλκίς.
 
 

ΕΠΑ Στερεά Ελλάδας και Εύβοιας

Η ΔΕΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει υποδομές διανομής φυσικού αερίου περίπου 210 χιλιομέτρων δικτύου διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, ενώ τα γεωγραφικά όρια άσκησης της δραστηριότητας της είναι οι νομοί Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδος και Φωκίδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, περίπου το 5,5% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας κατοικεί στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 605.329 κατοίκους.
 
Η ΕΠΑ Στερεά Ελλάδας και Εύβοιας θα καλύπτει μία έκταση 15.549 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,8% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας.  Εντός της αρμοδιότητας της ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας γεωγραφικά, θα βρίσκονται επίσης οι βιομηχανικές ζώνες των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου, καθώς και οι πόλεις της Θήβας, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Λαμίας, Χαλκίδας και Καρπενήσι

 

Εταιρείες υπό Μελέτη

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα ενεργειακό νόμο 4001 22/08/2011 αρ. 179, προβλέπεται η ίδρυση δύο ακόμα νέων ΕΠΑ, της ΕΠΑ Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας και της ΕΠΑ Πελοποννήσου.

 

Η ίδρυση των δύο εταιρειών θα γίνει με την ολοκλήρωση κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από τις αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές.